موارد استفاده از آب چشمه و قنات و چاه چیست؟

شرکت مهندسی پاک پساب اقلیم

(مورد تایید کارگروه تخصصی محیط زیست و اقتصاد چرخشی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری)

فهرست مطالب

فهرست مطالب

موارد استفاده از آب چشمه و قنات و چاه چیست؟

زمانی که آبهای زیرزمینی از طرق مختلف به سطح زمین راه پیدا می کنند، چشمه تشکیل می شود. قنات نیز کانال یا راه آبی است که در زیر زمین تعبیه می شود و چشمه های زیر زمینی را به یکدیگر مرتبط می سازد. چاه آب نیز یه گودال است که انسان برای دسترسی به آب‌های زیرزمینی حفر می‌کند. حال در این مقاله میخواهیم درباره موارد استفاده از آب چشمه و قنات و چاه صحبت کنیم.

در چه مناطقی از آب چاه استفاده می کنند؟

در مناطقی که دسترسی به آب تصفیه شده و شبکه های آبرسانی نیست، از آب چاه برای مصارف مختلفی استفاده می گردد. در ادامه موارد استفاده از آب چشمه و قنات و چاه را برایتان شرح می دهیم:

  • کشاورزی از موارد استفاده از آب چشمه و قنات و چاه

در روستاها و مزارع کشاورزی، آب چاه به عنوان اصلی ترین منبع می باشد. برای آبیاری محصولات کشاورزی، دامداری و … از آب چاه به صورت مستقیم استفاده می گردد.

کشاورزی از موارد استفاده از آب چشمه و قنات و چاه
  • مصارف بهداشتی برای استفاده از آب چشمه و قنات

مصارف بهداشتی شامل تمامی مصارف انسان از آب به جز نوشیدن می باشد. استفاده از آب چاه تا حدودی برای مصارف بهداشتی قابل قبول بوده در صورتی که عاری از آلاینده های خطرناک باشد. لکن برای استفاده آشامیدن نیاز به تصفیه خواهد داشت. برای آشنایی با روش‌های تصفیه مقاله روش های تصفیه آب را مطالعه کنید.

  • پرکردن استخر از موارد استفاده از آب چشمه و قنات و چاه

در بسیاری از موارد برای پر کردن استخر نیز از آب چاه استفاده می شود. در این صورت با استفاده از پمپ آب چاه به داخل مخزن استخر منتقل می گردد. در این صورت نیز لازم است بر روی آب چاه تصفیه مقدماتی صورت گیرد و گندزدایی شود.

آیا آب چاه نیاز به تصفیه دارد؟

با توجه به مواردی که در بالا ذکر شد، در صورت وجود مواد شیمیایی، نیترات و نیآلودگیتریت، مواد آلی و رادیواکتیو و … در صورتی که آب چاه برای مصارف انسان مد نظر باشد، نیاز به تصفیه دارد. همچنین با توجه به اینکه برای چه هدفی آب چاه مورد استفاده قرار خواهد گرفت نیز ممکن است نیاز به تصفیه یا پیش تصفیه فاضلاب داشته باشد.

آیا آب چاه نیاز به تصفیه دارد؟

در حال حاضر بهترین روش تصفیه آب چاه، سیستم های غشایی مانند اسمز معکوس (RO)، اولترافیلتراسیون، نانوفیلتراسیون، MBR و … می باشد.

شرکت پاک پساب اقلیم با بهره گیری از دانش های روز دنیا، طراح و مجری سیستم های تصفیه آب چاه و انواع پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی ، صنعتی و … می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما تماس بگیرید.

عوارض استفاده از آب چاه چیست؟

آب آشامیدنی می تواند افراد را در معرض انواع آلاینده ها و عوامل بیماری زا قرار دهد. سیستم های آب عمومی از تصفیه و نظارت آب برای محافظت از مصرف کنندگان در برابر چنین آلاینده هایی استفاده می کنند. صاحبان چاه مسئول حفاظت از آب آشامیدنی خود هستند. برای انجام این کار، صاحب چاه باید از پتانسیل چاه خود برای آلودگی و اثرات احتمالی سلامتی این آلاینده های بالقوه آگاه باشد.

چاه ها می توانند هم توسط منابع طبیعی و هم توسط فعالیت های انسانی آلوده شوند. موارد زیر معمولاً آلاینده ها، منابع آنها و تأثیرات احتمالی آنها بر سلامت انسان را نشان می دهد.

  • میکروارگانیسم ها

میکروارگانیسم ها شامل باکتری ها، ویروس ها و انگل ها هستند. آنها را می توان در سراسر سطح سیاره ما یافت و در فاضلاب های انسانی و فضولات حیوانات یافت می شود. افرادی که آب آشامیدنی حاوی میکروارگانیسم‌ها مصرف می‌کنند، ممکن است دچار بیماری‌ها و عفونت‌های دستگاه گوارش شوند.

روان آب ناشی از بارندگی یا ذوب برف می تواند با شستن میکروارگانیسم ها به داخل سیستم چاه یا نشت زیر زمین، چاه ها را آلوده کند. نشت زباله از مخازن ذخیره سازی زیرزمینی و پساب حاصل از مزارع شستشوی سپتیک می تواند به منبع آب برسد و منجر به حضور میکروارگانیسم ها در چاه های آب شود.

  • نیترات و نیتریت از مضرات استفاده از آب چاه

نیترات و نیتریت در کودهای شیمیایی، فاضلاب انسانی و فضولات و کودهای حیوانی وجود دارد. آنها می توانند یک چاه را از طریق حرکت آب های زیرزمینی و نشت آب های سطحی و روان آب آلوده کنند. هنگامی که نیترات وارد بدن می شود، به نیتریت تبدیل می شود. سطوح بالای نیترات و نیتریت برای نوزادان بسیار جدی است. سطوح بالای نیترات/نیتریت در آب آشامیدنی می تواند باعث متهموگلوبینمی یا “سندرم بچه آبی” شود. این مواد توانایی خون برای حمل اکسیژن را کاهش می دهند. این وضعیت حاد می تواند به سرعت در طی چند روز رخ دهد. علائم شامل تنگی نفس و آبی شدن پوست است. نوزادان زیر شش ماه که آب با سطوح بالای نیترات می نوشند ممکن است به شدت بیمار شوند و بمیرند.

نیترات و نیتریت از مضرات استفاده از آب چاه
  • فلزات سنگین

فلزات سنگین می توانند از لوله کشی، عملیات معدنی، پالایشگاه های نفت، تولیدکنندگان لوازم الکترونیکی، دفع زباله های شهری، کارخانه های سیمان و ذخایر معدنی طبیعی به آب آشامیدنی نفوذ کنند. فلزات سنگین عبارتند از: آرسنیک، آنتیموان، کادمیوم، کروم، مس، سرب، سلنیوم و بسیاری دیگر. فلزات سنگین می توانند چاه ها را از طریق حرکت آب های زیرزمینی و نشت و روان آب های سطحی آلوده کنند. افرادی که سطوح بالایی از فلزات سنگین مصرف می کنند در معرض خطر مسمومیت حاد و مزمن، آسیب کبد، کلیه و روده، کم خونی و سرطان هستند.

در مقاله حذف فلزات سنگین از فاضلاب به معرفی روش حذف این فلزات پرداخته‌ایم.

  • مواد شیمیایی آلی

مواد شیمیایی آلی در بسیاری از محصولات خانگی یافت می شود و به طور گسترده در کشاورزی و صنعت استفاده می شود. آنها را می توان در جوهر، رنگ، آفت کش ها، رنگ ها، داروها، حلال ها، فرآورده های نفتی، درزگیرها و ضدعفونی کننده ها یافت. مواد شیمیایی آلی می توانند وارد آب های زیرزمینی شده و چاه ها را از طریق دفع زباله، نشت و روان آب های سطحی آلوده کنند. افرادی که سطوح بالایی از مواد شیمیایی آلی مصرف می کنند ممکن است به کلیه ها، کبد، سیستم گردش خون، سیستم عصبی و سیستم تولید مثل آسیب ببینند.

  • رادیونوکلئیدها از مضرات استفاده از آب چاه

از مضرات استفاده از آب چاه رادیونوکلئیدها هستند. رادیونوکلئیدها اشکال رادیواکتیو عناصری مانند اورانیوم و رادیوم هستند. آنها برای انسان مضر هستند و می توانند از استخراج و آسیاب اورانیوم، استخراج زغال سنگ و تولید انرژی هسته ای در محیط زیست منتشر شوند. رادیونوکلئیدها نیز ممکن است به طور طبیعی در آب های زیرزمینی در برخی مناطق وجود داشته باشند. رادیونوکلئیدها می توانند از طریق جریان آب زیرزمینی، نشت فاضلاب و سیل، چاه ها را آلوده کنند. نوشیدن آب با رادیونوکلئیدها می تواند اثرات سمی کلیوی داشته باشد و خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.

  • فلوراید از عوارض استفاده از آب چاه

فلوراید می تواند در بسیاری از سفره های آب وجود داشته باشد و در چاه های خصوصی یافت می شود. فلوراید می تواند برای جلوگیری از پوسیدگی دندان مفید باشد. با این حال، مصرف بیش از حد فلوراید می تواند باعث فلوئوروزیس اسکلتی شود، وضعیتی که با درد و حساس شدن استخوان ها و مفاصل مشخص می شود. مصرف بیش از حد فلوراید در طول دوره شکل گیری مینای دندان ممکن است باعث فلوروزیس دندانی، تغییر رنگ دندان و یا حفره شدن دندان شود.

برای ثبت امتیاز روی ستاره ها کلیک کنید

آخرین مقالات

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

WhatsApp WhatsApp