تصفیه فاضلاب به روش mbbr چیست و چه مراحلی دارد؟

شرکت مهندسی پاک پساب اقلیم

(مورد تایید کارگروه تخصصی محیط زیست و اقتصاد چرخشی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری)

فهرست مطالب

تصفیه فاضلاب به روش mbbr چسیت و چه مراحلی دارد؟

فهرست مطالب

تصفیه فاضلاب به روش mbbr چیست و چه مراحلی دارد؟

تصفیه فاضلاب به روش mbbr یک روش نوآورانه و کارآمد است که بر مبنای فرایند لجن فعال توسعه یافته است. در این سیستم که نوعی تصفیه بیولوژیکی پیشرفته است، مدیاها های پلاستیکی کوچک، میزبان میکروارگانیسم ها هستند و یک بیوفیلم را تشکیل می دهند. با حرکت فاضلاب در واحد هوادهی، آلاینده های آلی طی تماس با زیست توده ی تشکیل شده روی مدیاها، از نظر بیولوژیکی تخریب می شوند و آب را به شکل تمیزتر و ایمن تر تبدیل می کنند. فرایند MBBR به دلیل ظرفیت بالای تصفیه، طراحی فشرده و سازگاری با کیفیت های مختلف آب در سال های گذشته مورد توجه زیادی قرار گرفته است.

تصفیه فاضلاب به روش MBBR چیست؟

محققان نروژی، فناوری MBBR را در اواخر دهه 1980 و اوایل دهه 1990 توسعه دادند. هدف MBBR جبران برخی از مشکلاتی بود که در سایر متدهای تصفیه بیولوژیکی فاضلاب وجود داشت و این فرایند توانست تاثیر به سزایی در برطرف کردن آن ها داشته باشد. این فرایند، بسیاری از نقاط قوت سایر فرآیندهای بیولوژیکی، به‌ویژه فرآیند لجن فعال و محیط‌های بیوفیلم را ترکیب می‌کند و این در حالی است که کاستی‌هایی را که معمولاً با فرآیندهای بیولوژیکی برای تصفیه فاضلاب همراه است، حذف یا به حداقل می‌رساند.

تشکیل بایوفیلم بر روی مدیای شناور
تشکیل بایوفیلم بر روی مدیای شناور

روش تصفیه فاضلاب mbbr به دلیل مزایای زیادی که ارائه می دهد، به یک روش محبوب تصفیه بیولوژیکی فاضلاب تبدیل شده است. کلمه MBBR که مخفف عبارت MOVING BED BIOFILM REACTOR میباشد فرایندی است که در آن از حامل های پلاستیکی (مدیا) پوشیده شده در بیوفیلم برای تجزیه آلاینده ها استفاده می کند. این فرایند علاوه بر اینکه روشی موثر برای حذف مواد آلی است، روشی نوآورانه برای نیتریفیکاسیون و نیترات زدایی نیز می باشد.

مراحل تصفیه فاضلاب MBBR

در این بخش به معرفی مراحل تصفیه فاضلاب به روش mbbr میپردازیم. همانند سایر روش های بیولوژیکی، این دسته از فرایندها دارای بخش های مختلف تصفیه پیش و پس از واحد تصفیه بیولوژیکی می باشند. بخش های مختلف تصفیه در یک فرایند تصفیه کامل، شامل واحدهای تصفیه فیزیکی، بیولوژیکی و شیمیایی میباشد.

واحدهای تصفیه فیزیکی و شیمیایی

تصفیه فیزیکی فاضلاب، شامل حذف ذرات جامد درشت و دانه میباشد. واحدهای به کار رفته در این بخش شامل آشغالگیری های ریز و درشت و دانه گیر میباشد.

همچنین فاضلاب پیش از ورود به واحد بیولوژیکی، متعادلسازی میگردد.

فرایندهای تکمیلی همچون اکسیداسیون پیشرفته، ازن زنی و کلر زنی در دسته بندی واحدهای تصفیه شیمیایی قرار میگیرند و موجب تکمیل فرایند تصفیه بر روی پساب میشوند.

واحد تصفیه بیولوژیکی به روش MBBR

بخش های مختلف یک واحد تصفیه MBBR شامل موارد زیر است.

انواع مدیاهای مورد استفاده در فرایند mbbr
انواع مدیاهای مورد استفاده در فرایند mbbr
  • حوضچه یا مخزن : فرآیند تصفیه فاضلاب به روش mbbr در حوضچه ای انجام می شود که به عنوان راکتور یا مخزن هوادهی نیز شناخته می شود. اندازه این مخزن به کمیت و کیفیت فاضلاب ورودی بستگی دارد. جریان ورودی برای تصفیه وارد این حوضچه می شود و ممکن است برای تصفیه بیشتر، چند بخش واحد هوادهی دیگر تعبیه گردد. اختلاط جریان فاضلاب با میکروارگانیسم های تجزیه کننده، در این بخش صورت میگیرد.
  • مدیا: مخزن تصفیه MBBR پر از حامل های کوچکی است که به نام مدیا شناخته می شود. این مدیاها ها ممکن است 50 تا 70 درصد مخزن را اشغال کنند. طراحی آنها سطحی را که برای رشد بیوفیلم مورد نیاز است، به حداکثر می رساند. بسیاری از مدیاها از جنس پلی اتیلن هستند. ماهیت این مدیاها به صورتی است که به آنها اجازه می دهد به جای شناور شدن یا سقوط کردن در کف مخزن، در سراسر مایع مستغرق باشند.
  • شبکه هوادهی: یکی دیگر از مواردی که به مدیا ها کمک می کند تا به طور موثر در سراسر مخزن حرکت کنند، شبکه هوادهی است. این سامانه در واقع  مجموعه ای از دیفیوزرها میباشد که هوای تولید شده در تجهیزات هوادهی را به مخزن هوادهی تزریق میکنند. هوادهی علاوه بر تامین اکسیژن مورد نیاز میکروارگانیسم ها، به نگه داشتن مدیا ها در حرکت کمک می کند تا بتوانند با تمام آلاینده های موجود در تماس باشند و به طور موثر آنها را تجزیه کنند.
  • غربال: استفاده از توری هایی جهت ممانعت از خروج مدیاها از مخازن هوادهی، یکی دیگر از بخش های واحد Mbbr میباشد. موانع مشبک به پساب اجازه عبور می دهد، اما مدیاهای پلاستیکی را در داخل حوض نگه می دارد.
واحد تصفیه بیولوژیکی به روش MBBR

مزایای تصفیه پساب با MBBR

مزایای روش تصفیه mbbr شامل موارد زیر میباشد:

  • فشردگی واحد تصفیه: MBBR یک گزینه عالی برای تصفیه فاضلاب مکان هایی است که محدودیت فضا دارند، زیرا معمولاً نسبت به سایر سیستم ها فضای کمتری را اشغال میکند.
  • سادگی بهره برداری: یکی دیگر از مزایای استفاده از فرایند تصفیه MBBR ، سادگی این روش میباشد. فرایند mbbr با تکیه بر فرایندهایی که به طور طبیعی در طبیعت رخ میدهد ، نیاز به نقش اپراتور را در زمان بهره برداری به حداقل میرساند.
  • نیاز کم به تعمیر و نگهداری: MBBR همچنین به عنوان یک فرآیند کم تعمیر و نگهداری شناخته شده است. کارهای تعمیر و نگهداری مانند شستشوی معکوس که یک اپراتور باید در موارد دیگر انجام دهد معمولاً با MBBR غیر ضروری هستند.
  • انعطاف پذیری: فرایند تصفیه MBBR در صورت نیاز، به طور طبیعی می تواند با بارهای مختلف و تغییرات در ورودی تنظیم شود؛ زیرا زیست توده تشکیل شده بر روی مدیاها توانایی مدیریت تغییرات را دارد. این مسئله به سیستم های MBBR اجازه می دهد تا در برابر شوک های آلی یا افزایش ناگهانی سطح pH انعطاف پذیر باشند.
  • کارآمدی فرایند: یکی از مهم ترین مزایای روش تصفیه فاضلاب mbbr سطح کارایی چشمگیر آن است. یک سیستم MBBR می تواند بسیار سریعتر از روش های دیگر برای تصفیه فاضلاب کار کند. زمان ماند هیدرولیکی (HRT) برای حذف BOD و نیتروژن با MBBR حدود سه تا چهار ساعت است. وجود مدیاهای شناور و بیوفیلم تشکیل شده بر روی آن، این HRT پایین را ممکن می کند.

معایب تصفیه پساب با روش MBBR

در کنار مزایایی که از فرایند تصفیه فاضلاب به روش mbbr برشمردیم، این سیستم دارای معایبی به شرح زیر است :

معایب تصفیه پساب با روش MBBR
  1. نظارت غیراتومات : همانند سایر روش های بیولوژیکی، فرایند mbbr نیز نیازمند نظارت اپراتور انسانی میباشد. این نظارت شامل برداشت نمونه از فاضلاب در مراحل مختلف جهت بررسی پارامترهای فاضلاب است.
  2. حشرات: از معایب تشکیل بیوفیلم بر روی مدیاها، ممکن است تجمع برخی از حشرات مانند مگس فاضلاب، پشه و کرم قرمز بر روی آن باشد. این مسئله می تواند منجر به مصرف بخشی از بیوفیلم روی حامل ها توسط حشرات شود و عملکرد سیستم را به خطر بیندازد. تعبیه درب روی مخازن و هوابند کردن آن ها برای جلوگیری از ورود این حشرات می تواند به تصفیه خانه ها کمک کند تا از این مشکل جلوگیری کنند.
  3. مدیاهای فرّار: با وجود موانع مشبک که برای نگه‌داشتن مدیاها در مخزن تعبیه شده اند، تجارب استفاده از این سیستم ها نشان داده است که مدیاها می‌توانند به مرور زمان از سیستم خارج شوند. البته این مسئله میتواند نشان دهنده مشکلی در طراحی اولیه باشد.

کاربرد تصفیه فاضلاب به روش MBBR

روش تصفیه mbbr به دلیل ویژگی هایی که دارد در تصفیه انواع فاضلاب مورد استفاده قرار میگیرد. کاربرد این روش شامل موارد زیر است :

1. تصفیه فاضلاب شهری

2. تصفیه فاضلاب صنعتی

  3. ارتقاء واحدهای تصفیه فاضلاب موجود

4. حذف نیتروژن

5. حذف آمونیاک

6. تصفیه فاضلاب در مقیاس کوچک

7. کاهش لجن

8. سیستم های آبزی پروری چرخشی (RAS)

9. تصفیه شیرابه زباله

سخن پایانی

راکتور بیوفیلم بستر متحرک (MBBR) یک روش تصفیه فاضلاب است که از خصوصیات تصفیه بیولوژیکی و افزایش راندمان تصفیه به وسیله افزایش سطوح رشد میکروارگانیسم ها برای حذف موثر مواد آلی، مواد مغذی و سایر آلاینده ها از فاضلاب استفاده می کند. روش تصفیه mbbr به دلیل کارایی و انعطاف پذیری ای که دارد در کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.

فرایند تصفیه فاضلاب به روش mbbr یکی از روش های مورد استفاده در پکیج های تصفیه فاضلاب شرکت مهندسی پاک پساب اقلیم میباشد. انتخاب این روش، تابع کیفیت و کمیت فاضلاب، محدودیت های موجود در طرح و استانداردهای تصفیه میباشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر یا دریافت مشاوره با کارشناسان ما در تماس باشید.

5/5 - (2 امتیاز)
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

WhatsApp WhatsApp
حساب کاربری من