لوله پلی اتیلن، یکی از راهکارهای به صرفه و کارا در انتقال سیالات محسوب میشود. ماده مورد استفاده در ساخت این لوله ها، با خواص استثنایی خود، صنایع مختلف را متحول نموده است. پلی اتیلن، دارای انعطاف پذیری بالا، مقاومت در برابر خوردگی و نشت و ساختاری سبک است که برای کاربردهای متنوع در انتقال آب و فاضلاب، انتقال گاز و مصارف صنعتی ایده آل است. نصب بدون درز و قابلیت جوشکاری ذوبی آن، موجب کاهش هزینه های نگهداری و اثرات زیست محیطی میگردد. با توجه به انواع لوله پلی اتیلن که شامل چگالی بالا (HDPE) و چگالی پایین (LDPE) است، با طیفی از دما و فشار سازگار است و آن را به سنگ بنای زیرساخت های مدرن تبدیل می کند، پروسه انتقال سیال را تسهیل می کند و در عین حال قابلیت اطمینان بالایی را تضمین می نماید. در ادامه بطور کامل توضیح می دهیم لوله پلی اتیلن چیست و چه کاربردی دارد.
لوله پلی اتیلن چیست
لوله پلی اتیلن نسبت به چگالی و قابلیت انشعاب برای تولید انواع پلی اتیلن طبقه بندی می شوند. مهمترین گریدهای پلی اتیلن عبارتند از LDPE، HDPE و LLDPE. انعطاف پذیری لوله های پلی اتیلن (PE) آنها را به یک انتخاب عالی برای لوله کشی در اجرای خطوط گاز، سیستم های زهکشی، سیستم های فاضلاب، معدن، دوغاب و شبکه های انتقال آب تبدیل کرده است.این لوله ها همچنین برای خطوط آبیاری، سیستم اطفای حریق و لوله های مخابراتی و برق بسیار عالی هستند.
لوله HDPE (پلی اتیلن با چگالی بالا) که به عنوان لوله پلی اتیلن فاضلابی نیز شناخته میشود، یک لوله انعطاف پذیر است که به طور گسترده در شبکه های جمع آوری و انتقال فاضلاب مورد استفاده قرار میگیرد. این لوله ها به عنوان جایگزینی برای خطوط لوله فولادی یا بتنی میباشند. لوله های HDPE در طرح های انتقال فاضلاب، به عنوان گزینه ای مقرون به صرفه با کارایی بالا میباشد.
برای آشنایی با لوله های کاروگیت به صفحه لوله کاروگیت چیست مراجعه کنید.
مزایای استفاده از لوله پلی اتیلن چیست ؟
برخی از مزایای لوله های پلی اتیلن، به شرح زیر میباشد :
1. مقاومت در برابر خوردگی: این لوله ها در برابر خوردگی، مواد شیمیایی و زنگ زدگی بسیار مقاوم هستند و طول عمر و قابلیت اطمینان را در محیط های مختلف تضمین می کنند.
2. انعطاف پذیری: انعطاف پذیری آنها امکان خم شدن و نصب آسان در اطراف موانع را فراهم می کند و نیاز به اتصالات اضافی را کاهش می دهد و نقاط نشتی احتمالی را به حداقل می رساند.
3. دوام: این لوله ها مقاومت بسیار خوبی در برابر ترک خوردگی و شکستگی دارند و یکپارچگی سازه را حتی در شرایط حرکت یا تنش زمین حفظ می کنند.
4. سبک بودن: ماهیت سبک وزن آنها باعث می شود که جابجایی و نصب قابل کنترل تر باشد و هزینه های نیروی کار و تجهیزات مورد نیاز کاهش یابد.
5. طول عمر: لوله های پلی اتیلن عمر طولانی دارند که اغلب بیش از 50 سال است و در نتیجه هزینه های نگهداری و تعویض کاهش می یابد.
6. مقاومت شیمیایی: آنها در برابر طیف وسیعی از مواد شیمیایی مقاوم هستند و آنها را برای کاربردهای متنوع در صنایع مختلف مناسب می کند.
7. جداره داخلی صاف: سطح داخلی صاف لوله های پلی اتیلن اصطکاک را به حداقل می رساند، جریان سیال کارآمد و کاهش مصرف انرژی را ممکن می سازد.
8. مقرون به صرفه: دوام، سهولت نصب، و هزینه های کم نگهداری آنها به صرفه جویی در هزینه های مربوط به دوره بهره برداری از این تجهیزات کمک می کند.
9. سازگار با محیط زیست: قابل بازیافت هستند و در مقایسه با سایر مواد دارای ردپای کربن پایینی هستند که به اهداف افزایش پایدار در تولید محصولات به منظور حفظ محیط زیست، کمک میکند.
10. تطبیق پذیری: لوله های پلی اتیلن در اندازه ها و انواع مختلف موجود است، آنها در صنایع مختلف از توزیع آب گرفته تا حمل و نقل گاز و موارد دیگر قابل استفاده میباشند.
برای خرید سپتیک تانک ها به صفحه سپتیک تانک مراجعه کنید.
انواع لوله پلی اتیلن
انواع لوله پلی اتیلن چیست ؟ لوله های پلی اتیلن بر اساس نوع کاربرد به انواع زیر تقسیم میشوند.
1. لوله های پلی اتیلن فاضلابی
با توجه به مقاومت بالای لولههای پلیاتیلن در برابر خوردگی و هزینه کمتر نسبت به لولههای مشابه فلزی، کاروگیت و GRP، انتخاب مناسب تری میباشند. این لوله ها حتی نسبت به لوله های PVC از مقاومت بالاتری برخوردارند. از دیگر مزایای لوله های پلی اتیلن فاضلابی، سهولت در اجرای اتصالات آن میباشد.
لوله های پلی اتیلن فاضلابی در فشارهای 3.2 تا 5 بار تولید میشوند و معمولا دو جداره هستند. رنج سایز تولیدی این نوع از لوله ها ، 50 تا 160 میلیمتر و رنگ این لوله ها، سیاه میباشد.
2. لوله های پلی اتیلن آبرسانی
به دلیل مشکلات متعدد در بهره برداری از لوله های بتنی و فلزی در انتقال آب، استقبال از لوله های پلی اتیلن که قابلیت انتقال آب شرب و غیر شرب را دارد، بسیار زیاد است. بیشترین مصرف این لوله ها در صنعت کشاورزی میباشد و به طور معمول قابلیت تحمل فشار در رنج 6 تا 16 بار و در مواردی 20 بار را دارد. لوله های پلی اتیلن آبرسانی در سایزهای مختلفی از 20 تا 630 میلیمتر تولید میشوند. این لوله ها با درج یک خط آبی رنگ روی بدنه لوله از لوله های پلی اتیلن فاضلابی شناخته میشوند.
3. لوله های پلی اتیلن گازی
از پر کاربردترین موارد استفاده از لوله های پلی اتیلن، انتقال گاز طبیعی میباشد. اصلی ترین دلایل انتخاب این لوله ها در صنعت پتروشیمی و نفت و گاز، عدم زنگ زدگی، عدم شرکت در واکنش های شیمیایی، مقاومت در برابر آتش و عمر بالا میباشد. فشار در لوله های گازرسانی 12.5 و 16 بار میباشد و تولید و عرضه این لوله ها در سایزهای 25 تا 225 میلیمتر صورت میپذیرد.
محصول پیشنهادی: مخزن کاروگیت
4. لوله های پلی اتیلن فشار قوی
استفاده از لوله های پلی اتیلن فشار قوی یا تحت فشار در شرایطی صورت میگیرد که انتقال سیال (آب و فاضلاب یا گاز) با فشار بالایی همراه است. از موارد استفاده این نوع لوله میتوان به آبیاری قطره ای تحت فشار در صنعت کشاورزی یا انتقال فاضلاب به وسیله پمپ اشاره کرد. این نوع لوله چگالی بالایی دارد، ضخامت بیشتری نسبت به سایر لوله های پلی اتیلنی دارد و در فشار های 10 تا 30 بار و انواع سایز 20 تا 630 میلیمتر تولید میشود.
5. لوله پلی اتیلن غلافی
به عنوان پوشش دهنده جهت کابل کشی و سیم کشی در برق و مخابرات استفاده میشود. این نوع از لوله های پلی اتیلن در رنج فشاری 6 تا 10 بار و سایز های 20 تا 400 میلیمتر تولید میشود.
انواع گرید لوله های پلی اتیلن چیست ؟
انواع گرید لوله های پلی اتیلن به شرح زیر میباشد:
1. High Density Polyethylen
لوله های پلی اتیلن با چگالی بالا، مقاومت زیادی در برابر ضربه، پوسیدگی و تنش های وارده دارند. در برابر مواد شیمیایی مقاوم هستند و نسبت به رقبای فلزی خود، وزن کمتر و طول عمر بیشتری دارند. لوله های پلی اتیلن HDPE در گستره وسیعی از کاربردها – آبرسانی شهری، کاربردهای صنعتی، پتروشیمی، حفاری، کشاورزی و فاضلاب- به کار برده میشوند.
محصول پیشنهادی: سپتیک تانک فایبرگلاس
2. Medium-Density Polyethylene
لوله های پلی اتیلن با چگالی متوسط، بیشترین مقاومت شیمیایی بین انواع گرید لوله پلی اتیلن داشته و به همین دلیل کاربرد گسترده ای در صنعت پتروشیمی و گاز و صنایع بسته بندی دارد. این نوع از لوله های از مقاومت خوبی در برابر ضربه برخوردارند و میزان مقاومت تنشی-کرنشی بالاتری از لوله های HDPE دارند.
3. Linear Low Density Poly Ethelene
لوله های پلی اتیلن خطی با چگالی کم LLPE، یکی از انواع لوله های پلی اتیلن میباشد که به دلیل نحوه تولید آن، در برابر ضربه و سوراخ شدن مقاوم است، انعطاف پذیری بالایی دارد، در برابر مواد شیمیایی مقاوم است و در مقابل جریان الکتریکی عایق مناسبی میباشد.
4. Low Density Poly Ethelene
لوله های پلی اتیلن با چگالی پایین، یکی از انواع لوله های مورد استفاده در صنعت میباشد. از ویژگی آن میتوان به سختی، مقاومت فشاری، انعطاف پذیری و انبساط پذیری اشاره کرد؛ هر چند میزان مقاومت شیمیایی این نوع از لوله های پلی اتیلن به اندازه HDPE و PP نیست.
کاربرد لوله پلی اتیلن در صنعت چیست؟
لوله های پلی اتیلن به دلیل مزایای گسترده و قیمت مناسب در کنار طول عمر بالا، در صنایع مختلف پر کاربردند. این لوله ها در شبکه جمع آوری و توزیع آب شهری، شبکه جمع آوری فاضلاب، شبکه انتقال گاز، پوشش کابل های برق و مخابرات، آبیاری کشاوزی، انتقال مواد شیمیایی از جمله مواد خورنده و .. مورد استفاده قرار میگیرند.
اتصالات لوله پلی اتیلن شامل چه مواردی می شود؟
اتصالات بین لوله های پلی اتیلن به صورت های مختلفی صورت میپذیرد که شامل موارد زیر است :
محصول پیشنهادی: مخزن فایبرگلاس
✔ اتصال جوشی یا Buttwelding
اتصالات جوشی لولههای پلیاتیلن در سیستمهای آب و فاضلاب نسبت به مدلهای سنتی (فلزی، چدن، PVC و غیره) ، بهرهمندی از استحکام بالا و قیمت مناسب دارند. این اتصالات در لولهها، بدون استفاده از واشر جهت آببندی جوش استفاده میشوند که این عمل باعث افزایش مقاومت اتصالات جوشی نسبت به اتصالات پلیکا در محیطهای فاضلاب میشود.
✔ اتصال الکتروفیوژنی یا Electro-Fusion
اتصالات الکتروفیوژنی برای جوشکاری و اتصال لولههای پلیاتیلنی که در خطوط انتقال آب و فاضلاب و صنایع نفت و گاز استفاده میشوند، مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع اتصالات به دوام و استحکام بالا و نصب آسان معروف است. عایقبندی با کیفیت بالا در این نوع اتصالات انجام میشود که باعث میشود در مقابل زلزله دوام بیشتری داشته باشند.
✔ اتصال فیتی رزوه ای یا Compression Fittings
این نوع اتصالات معمولاً در مواقعی مورد استفاده قرار میگیرند که خطوط لولهها به تغییرات نیاز ندارند و عملیات باز و بسته کردن لولهها مورد نیاز نیست. در این حالت آب بندی به صورت کامل انجام میشود.
✔ اتصال فلنجی لوله پلی اتیلن یا Flanging
یکی از مزایای این نوع اتصال، قابلیت سریع و آسان در باز و بسته کردن و تعویض لولههاست.
✔ اتصال کوپلینگ لوله های پلیاتیلن یا Magnum Saddle and Holderbats
در صورتی که استفاده از اتصالات فلنجی یا جوشی در خطوط ممکن نباشد و همین طور نیاز به آببندی کامل و اتصال محکم لبه به لبه برای لولههای پلیاتیلن وجود داشته باشد، از اتصالات کوپلینگ استفاده میشود.
محصول پیشنهادی: سپتیک تانک پلی اتیلن
سخن پایانی
در این مقاله به طور کامل متوجه شدید که مزایای لوله پلی اتیلن چیست و چه انواعی دارد. استفاده از لوله های پلی اتیلن در دهه های گذشته به طور گسترده ای مورد توجه قرار گرفته است. این مسئله به دلیل انعطاف پذیری، مقاومت شیمیایی و مقرون به صرفه بودن بوده و این محصولات در صنایع مختلف به انتخابی مطمئن و کارا تبدیل نموده است. مقاومت در برابر خوردگی، مقاومت در برابر ضربه، تحمل تنش و کرنش، مقاومت در برابر مواد شیمیایی، قیمت مناسب و تولید در سایزها و فشارهای مختلف، موجب جایگزینی لوله های پلی اتیلن با رقبای سنتی خود یعنی لوله های فلزی و چدنی نموده است.