نحوه نصب سپتیک تانک به صورت گام به گام

شرکت مهندسی پاک پساب اقلیم

(مورد تایید کارگروه تخصصی محیط زیست و اقتصاد چرخشی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری)

فهرست مطالب

نحوه نصب سپتیک تانک به صورت گام به گام

فهرست مطالب

نحوه نصب سپتیک تانک به صورت گام به گام

سپتیک تانک‌ها سیستم‌های تصفیه فاضلاب کوچک و زیرزمینی هستند که به طور گسترده در مناطق روستایی و نواحی ای که به سیستم‌های فاضلاب عمومی دسترسی ندارند، استفاده می‌شوند. این مخازن با استفاده از فرایندهای فیزیکی و تجزیه بیولوژیکی، فاضلاب خانگی را تصفیه اولیه کرده و بخش مایع آن را برای دفع در خاک مناسب رهاسازی می‌کند. اهمیت استفاده از سپتیک تانک‌ها در فراهم کردن روشی مقرون به صرفه و پایدار برای مدیریت فاضلاب خانگی است. این سیستم‌ها با جلوگیری از آلودگی آب‌های زیرزمینی و سطحی، به حفظ محیط‌زیست و بهداشت عمومی کمک می‌کنند. علاوه بر این، سپتیک تانک‌ها نیاز به نگهداری و تعمیرات کمتری دارند و در مقایسه با سیستم‌های فاضلاب عمومی، نصب و نگهداری آنها ساده‌تر و ارزان‌تر است. این ویژگی‌ها سپتیک تانک‌ها را به یکی از بهترین گزینه‌ها برای مدیریت فاضلاب در مناطق غیرشهری تبدیل کرده است. در ادامه نحوه نصب سپتیک تانک را به طور کامل شرح می‌دهیم.

مراحل و نحوه نصب سپتیک تانک

عملکرد مخازن سپتیک تانک بر اساس به‌کارگیری تفاوت وزن مخصوص مواد جامد موجود در فاضلاب نسبت به آب است. در سپتیک تانک‌ها با ارائه زمان ماند مناسب به فاضلاب درون مخزن و طراحی هیدرولیکی مناسب، ته‌نشینی جامدات معلق از یک سو و شناور شدن ذرات معلقی که وزن مخصوص کمتری از آب دارند (همچون چربی و روغن) تسهیل می‌شود. از سوی دیگر، نگه‌داشتن فاضلاب در سپتیک تانک می‌تواند موجب رشد باکتری‌های بی‌هوازی و تصفیه بیولوژیکی شود.

مراحل و نحوه نصب سپتیک تانک

نحوه نصب سپتیک تانک از اهمیت زیادی برخوردار است. زیرا موجب بهبود عملکرد جداسازی جامدات، عدم ایجاد نشست در لوله و اتصالات، پیشگیری از آلودگی محیط‌زیست و کاهش هزینه‌های نگهداری و بهره‌برداری می‌شود. نصب سپتیک تانک شامل یک فرایند چندمرحله‌ای است. در ادامه به مراحل اصلی برای انتخاب محل نصب سپتیک تانک می‌پردازیم.

اولین مرحله در نصب یک مخزن سپتیک ، رعایت الزامات قانونی و منطقه ای است. این الزامات در قالب دستورالعمل های سازمان حفاظت محیط زیست یا سایر ارگان های مربوطه صادر می‌شود و می‌تواند در مناطق مختلف کشور متفاوت باشد. سپتیک تانک ها به سه شکل هوایی، مستقر روی زمین و دفن در زمین قابل استفاده هستند.

نحوه نصب سپتیک تانک به صورت دفن در زمین

اولین مسئله در شرایط استفاده از سپتیک تانک دفنی آگاهی از شرایط خاک و سنجش وضعیت آن می‌باشد. پس از کسب اطمینان از رعایت قوانین و ضوابط حاکم در منطقه مورد استفاده، در ادامه به ذکر چند نکته در خصوص انتخاب محل مناسب نصب سپتیک تانک می‌پردازیم:

  1. منطقه ای را با زمین هموار انتخاب کنید.
  2. محلی را انتخاب کنید که مطمئن باشید رشد ریشه درختان باعث آسیب زدن به مخزن زیرزمینی نمیشود.
  3. از مناطقی که مستعد عبور سیل هستند اجتناب کنید.
  4. مطمئن شوید که فضای کافی برای زهکشی فاضلاب خروجی از سپتیک تانک را دارید. باید زمین مناسب یا چاه های جذبی مناسبی برای تخلیه فاضلاب خروجی از سپتیک تانک وجود داشته باشد. نتایج آنالیز مشخصات خاک می تواند به در تعیین بهترین مکان جهت زهکشی یا حفر چاه جذبی کمک کند.

نحوه نصب سپتیک تانک به صورت هوایی

نصب سپتیک تانک به صورت هوایی نیازمند توجه به نکاتی است که در ادامه به شرح آن می‌پردازیم.

  1. انتخاب محل مناسب : زمین محل نصب، باید توانایی تحمل وزن سپتیک تانک و سازه ای که سپتیک بر روی آن سوار میشود را داشته باشد.
  2. سازه پشتیبان: سپتیک تانک برای استقرار به صورت هوایی نیازمند یک سازه مناسب همچون سازه فلزی یا بتن مسلح میباشد.
  3. لوله کشی صحیح : لوله کشی باید به گونه اجرا شود کخ جریان فاضلاب بدون مانع وارد و خارج شود.
  4. تهویه مناسب: برای خروج گازهای تولید شده در سپتیک تانک، نصب تهویه مناسب اهمیت زیادی دارد.
  5. عایق کاری مناسب: سپتیک تانک هوایی بیشتر از سایر انواع نصب سپتیک، در معرض دماهای بالا و آسیب های محیطی قرار دارد. محافظت از سپتیک تانک در این شرایط اهمیت زیادی دارد.

نحوه نصب به صورت مستقر روی زمین

نصب سپتیک تانک روی سطح زمین که معمولا در مناطقی با سطح آب زیرزمینی بالا یا زمین های سنگی مورد استفاده قرار میگیرد، نیاز به رعایت موارد زیر دارد:

  1. فاصله مناسب از منابع آبی : بر اساس ضوابط زیست محیطی هر منطقه، حداقل فاصله لازم از چاه ها، چشمه ها و منابع آب زیرزمینی باید رعایت شود.
  2. فاصله از محل های مسکونی: به دلیل تولید بوی نامطبوع ، رعایت حداقل فاصله از ساختمان های مسکونی لازم است.
  3. مقاومت سطح محل نصب : استفاده از ساختار مناسب و مستحکم جهت نصب سپتیک تانک بر روی زمین الزامی است.
  4. تراز بودن سطح محل نصب : سطح محل نصب سپتیک باید کاملا تراز و بدون شیب باشد.
  5. لوله کشی و اتصالات: لوله کشی باید به طور مناسب با اطمینان از ورود و خروج بدون مانع فاضلاب صورت گیرد.
  6. تهویه مناسب : نصب ونت برای خروج گازهای تولید شده الزامی است.

مراحل راه اندازی سپتیک تانک

نحوه اجرای سپتیک تانک فاضلاب و راه اندازی آن شامل چندین مرحله مهم است تا اطمینان حاصل شود سیستم به درستی عمل خواهد کرد. در ادامه مراحل اصلی راه اندازی یک سپتیک تانک از زمان نصب تا بهره‌برداری شرح داده شده است:

مراحل راه اندازی سپتیک تانک

1. انتخاب محل نصب

ابتدا باید مکان مناسب برای نصب سپتیک انتخاب شود. این محل باید فاصله کافی از ساختمان، چاه‌های آب و خطوط آب شرب داشته باشد. سپتیک تانک در داخل زمین یا بخشی از زمین که توسط خاک به محکمی احاطه شده است، نصب می‌شود.

2. اجرای لوله‌ها و اتصالات

لوله‌های ورودی و خروجی به مخزن متصل می‌شوند. لوله ورودی برای جمع‌آوری فاضلاب و لوله خروجی برای خروج پساب از سپتیک تانک استفاده می‌شود.

3. پر کردن تانک

بعد از نصب و متناسب با تراز پر کردن اطراف مخزن، سپتیک تانک با آب پر می‌شود تا اجزای داخلی آن همگن شوند و عملکرد بهینه را ارائه دهد. این مورد در خصوص مخازن پلی‌ اتیلنی الزامی است.

4. استفاده از سپتیک تانک

پس از پر شدن مخزن، سیستم آماده به کار است و می‌توان فاضلاب خانگی را به آن وارد کرد.

توجه داشته باشید که مواد سمی یا شیمیایی به سپتیک تانک وارد نشود، زیرا می‌تواند به از بین بردن جمعیت میکروبی موجود در مخزن که وظیفه انجام تصفیه بی‌هوازی را بر عهده دارند، منجر شده و کارایی سیستم سپتیک را کاهش دهد.

5. بهره‌برداری و نگهداری

 برای اطمینان از عملکرد بهینه، سپتیک تانک باید به‌صورت دوره‌ای خالی شده و بازرسی شود.

موارد مذکور، مراحل اصلی راه اندازی و نحوه نصب سپتیک تانک را شامل می‌شود. به یاد داشته باشید که هر اندازه در طراحی و نصب سپتیک تانک دقت و در زمان استفاده از آن، عملیات نگهداری به طور منظم صورت پذیرد، عمر مفید و کارایی آن افزایش خواهد یافت.

سخن پایانی

در این مقاله نحوه نصب سپتیک تانک را توضیح دادیم. سپتیک تانک ها نقش مهمی در مدیریت فاضلاب در مناطقی که دسترسی به شبکه فاضلاب شهری ندارند، ایفا میکنند. نصب و راه اندازی صحیح این تجهیزات منجر به جلوگیری از آلودگی منابع آب زیرزمینی و سطحی و در نهایت حفظ بهداشت عمومی میگردد. با توجه به اهمیت این موضوع، رعایت تمامی نکات فنی و ضوابط نصب و راه اندازی ضروری است تا از عملکرد بهینه و طول عمر این محصول اطمینان حاصل شود.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

WhatsApp WhatsApp
حساب کاربری من