آب قلیایی چیست؟ آیا آب قلیایی ضرر دارد؟

شرکت مهندسی پاک پساب اقلیم

(مورد تایید کارگروه تخصصی محیط زیست و اقتصاد چرخشی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری)

فهرست مطالب

آب قلیایی چیست؟ آیا آب قلیایی ضرر دارد؟

فهرست مطالب

آب قلیایی چیست؟ آیا آب قلیایی ضرر دارد؟

آب قلیایی چه آبی است؟ آب قلیایی آبی است که دارای pH بالاتر از ۷ است، یعنی خاصیت قلیایی دارد. این نوع آب معمولاً از طریق فرآیندهای خاص مانند الکترولیز تولید می‌شود و ترکیبات معدنی اضافی در آن وجود دارند که می‌توانند خواص مفیدی برای بدن داشته باشند. به طور کلی، آب قلیایی به دلیل داشتن pH بالا می‌تواند به تعادل اسید-باز در بدن کمک کند و موجب افزایش سطح انرژی و بهبود هضم شود. یکی از فواید بالقوه آب قلیایی برای قلب انسان این است که می‌تواند به بهبود جریان خون و عملکرد عروقی کمک کند. برخی مطالعات نشان داده‌اند که مصرف آب قلیایی می‌تواند فشار خون را کاهش دهد و از این طریق به سلامت قلب کمک کند. در ادامه توضیح می‌دهیم آب قلیایی چیست و چه فوایدی دارد.

آب قلیایی چیست؟

آب قلیایی به آبی گفته می‌شود که pH آن عموماً بین 8 تا 9.5 باشد. این بدان معنی است که در آب قلیایی، یون‌های هیدروژن (H+) کمتری نسبت به یون‌های هیدروکسیل (OH) وجود دارد.

آب قلیایی معمولا دارای مواد مغذی خاصی است که شامل کلسیم (برای تقویت استخوان‌ها و دندان‌ها)، منیزیم (جهت عملکرد عضلات و سیستم عصبی ضروری است و می‌تواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند)، پتاسیم (به منظور حفظ تعادل آب بدن و عملکرد صحیح سلول‌ها و بافت‌ها اهمیت دارد) و سدیم (به تعادل الکترولیت‌ها در بدن کمک می‌کند، اما مصرف زیاد آن می‌تواند مضر باشد) می باشد. این نوع آب به دلیل داشتن آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی، می‌تواند در مقابله با استرس اکسیداتیو و کاهش خطر بیماری‌های قلبی مؤثر باشد.

منبع آب قلیایی کجاست؟

آب قلیایی معمولا به دو صورت تولید میشود:

منبع آب قلیایی کجاست؟

1. آب قلیایی طبیعی

هنگامی که آب به دلیل عبور از سنگ ها و خاک‌های قلیایی، مواد معدنی خاصی را جذب می‌کند که موجب افزایش pH آن می‌شود. چشمه‌های معدنی در کوه‌های آلپ (سوئیس و اتریش) و چشمه‌های معدنی در ایالات متحده نمونه‌های معروف از منابع آب قلیایی طبیعی هستند. از جمله مواد معدنی در آب های قلیایی میتوان به کلسیم(جهت تقویت استخوان‌ها و دندان‌ها) ، منیزیم( برای عملکرد عضلات و سیستم عصبی ضروری است و می‌تواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند)، پتاسیم(به منظور حفظ تعادل آب بدن و عملکرد صحیح سلول‌ها و بافت‌ها اهمیت دارد) و سدیم (برای تعادل الکترولیت‌ها در بدن کمک می‌کند، اما مصرف زیاد آن می‌تواند مضر باشد) اشاره نمود.

2. آب قلیایی مصنوعی

به آب‌هایی گفته می‌شود که از طریق فرآیندهای مختلفی قلیایی می‌شوند. الکترولیز و افزودن مواد قلیایی از فرآیند تولید آب قلیایی مصنوعی هستند. در فرایند الکترولیزکه معمول‌ترین روش برای تولید آب قلیایی است جریان الکتریکی موجب جدا شدن یون‌های هیدروژن و هیدروکسیل می‌شود و باعث افزایش pH آب می‌گردد. در فرایند دوم، مواد معدنی مانند بی‌کربنات سدیم (جوش شیرین) به آب اضافه می‌شوند تا pH آن را بالا ببرند و به‌این‌ترتیب آب قلیایی تولید میشود.

فواید آب قلیایی چیست؟

همانطور که در بالا اشاره شد آب یونیزه یا قلیایی آبی است که دارای pH بالاتر از 7 و سرشار از مواد معدنی از جمله کلسیم و منیزیم و ترکیبات پروتئینی موردنیاز و مفید بدن باشد. در ادامه به برخی از  فواید این نوع آب اشاره شده است:

فواید آب قلیایی چیست؟
  1. یکی از بزرگترین مزایای پیشنهاد شده برای آب قلیایی، توانایی آن در کمک به موازنه اسید و باز در بدن است. مواد سمی راه خود را به بدن ما پیدا می‌کنند و آب قلیایی می‌تواند با کمک به خنثی کردن اسید موجود در بدن به مبارزه و مقابله با آن کمک کند. در یک محیط قلیایی، بدن می تواند بر درمان و مبارزه با آن مواد سمی تمرکز کند.
  2. طبق برخی از مطالعات مصرف آب قلیایی میتواند سبب کاهش احساس خستگی و بهبود عملکرد روزانه شود دلیل این امر بهبود جذب مواد مغذی و حذف مواد زائد از بدن میباشد.
  3. برخی افراد برای کاهش یا از بین بردن مشکلات معده و گوارش از آب قلیایی استفاده میکنند به نظر می رسد آب قلیایی می‌تواند به کاهش میزان اسید در معده کمک کند و عملکرد گوارشی را بهبود بخشد.
  4. آب قلیایی به دلیل داشتن یون‌های هیدروکسیل، می‌تواند خواص آنتی‌اکسیدانی داشته باشد. این یون‌ها می‌توانند با رادیکال‌های آزاد موجود در بدن واکنش نشان داده و آنها را خنثی کنند، که ممکن است به کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند سرطان، بیماری‌های قلبی و بیماری‌های التهابی کمک کند.

آیا آب قلیایی ضرر دارد؟

اگرچه نوشیدنی های قلیایی برای بیشتر افراد بی خطر است مصرف بیش‌ازحد آن یا استفاده نادرست در شرایط خاص می‌تواند منجر به ایجاد مشکلاتی شود. در ادامه به برخی از مضرات آب قلیایی اشاره شده است:

  1. یکی از عوارض سوء برای آب قلیایی اختلال در تعادل pH بدن است. قلیایی شدن بیش از حد pH بدن میتواند موجب حالتی به نام آلکالوز در بدن گردد که دارای علائمی مانند سرگیجه، تهوع، خستگی، و درد عضلانی میباشد.
  2. قلیایی شدن بیش از حد بدن میتواند موجب مشکلات گوارشی مانند اختلال در تولید اسید معده و همچنین اختلال در جذب مواد معدنی شود.
  3. افراد مبتلا به بیماری‌های کلیوی و افراد مبتلا به مشکلات اسید معده با مصرف آب قلیایی دچار مشکل شوند و احساس بدی پیدا کنند.
  4. در تولید مصنوعی آب قلیایی، ممکن است از مواد افزودنی با کیفیت پایین استفاده شده باشد که همین امر، باعث میشود سلامتی انسان به خطر بیوفتد بنابراین تهیه آب قلیایی از منابع معتبر حائز اهمیت است.
  5.  مصرف طولانی‌مدت آب قلیایی ممکن است تأثیرات خاص خود را داشته باشد که هنوز به‌طور کامل مورد بررسی قرار نگرفته است.

روش تهیه آب قلیایی چیست؟

این نوع آب می‌تواند با استفاده از روش‌های مختلفی تهیه شود. در اینجا، روش‌های معمول تهیه آب قلیایی توضیح داده شده است:

1. دستگاه یونیزه‌کننده آب

در این فرآیند، آب به دو قسمت تقسیم می‌شود، یک بخش آن به سمت الکترود منفی (که قلیایی است) و بخش دیگر به سمت الکترود مثبت (که اسیدی است) می‌رود. این روش به سرعت و به راحتی آب قلیایی تولید می‌کند. دستگاه یونیزه‌کننده آب تجاری با استفاده از الکترولیز، آب را قلیایی کرده و خواص آنتی‌اکسیدانی آن را افزایش می‌دهد.

دستگاه یونیزه‌کننده آب

2. استفاده از سنگ‌های معدنی قلیایی

برخی از سنگ‌ها و مواد معدنی مانند سنگ‌های قلیایی، سنگ‌های تورمالین یا کلراید کلسیم می‌توانند خاصیت قلیایی داشته باشند. این روش طبیعی است و نیازی به تجهیزات پیچیده ندارد.

3. افزودن جوش شیرین به آب

جوش شیرین (بی‌کربنات سدیم) یکی از ترکیبات طبیعی است که می‌تواند pH آب را افزایش دهد و آن را قلیایی کند، این روش ساده و کم‌هزینه است.

افزودن جوش شیرین به آب

سخن پایانی

در این مقاله در خصوص اینکه آب قلیایی چیست صحبت شده است همانطور که اشاره شد به دلیل وجود مواد معدنی اضافی، خاصیت قلیایی دارد. این نوع آب به عنوان یک آنتی‌اکسیدان طبیعی شناخته می‌شود و برخی از محققان بر این باورند که آب قلیایی برای قلب انسان مفید است. با این حال، شواهد علمی کافی برای اثبات تمامی ادعاهای مربوط به فواید آب قلیایی وجود ندارد و تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

WhatsApp WhatsApp
حساب کاربری من