پمپ کف کش چیست و طرز کار آن چگونه است؟

شرکت مهندسی پاک پساب اقلیم

(مورد تایید کارگروه تخصصی محیط زیست و اقتصاد چرخشی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری)

فهرست مطالب

پمپ کف کش چیست و طرز کار آن چگونه است؟

فهرست مطالب

پمپ کف کش چیست و طرز کار آن چگونه است؟

پمپ کف کش چیست ؟ انواع پمپ کف کش کدام است؟ پمپ وسیله‌ای است که سیالات یا گاهی اوقات دوغاب‌ها را با عمل مکانیکی حرکت می‌دهد و به نقطه موردنظر منتقل می‌کند. پمپ‌ها طیف کاربرد گسترده‌ای دارند؛ مانند پمپاژ آب از چاه‌ها، انتقال آب یا فاضلاب در تصفیه‌خانه‌ها، انتقال لجن در واحدهای مختلف تصفیه‌خانه حتی در زندگی روزمره نیز کاربرد بسیاری داشته، مانند خنک کردن آب و تزریق سوخت در صنعت خودرو، پمپاژ نفت و گاز در صنعت انرژی و حتی تأمین آب منازل و … . بسته به کاربرد و هدف موردنظر، از انواع مختلف پمپ مانند پمپ کفکش، لجن‌کش، سانتریفیوژ و … استفاده می‌شود. در این مقاله درباره اینکه پمپ کف کش چیست و چه کاربردی دارد صحبت خواهیم کرد.

پمپ کف کش چیست؟

پمپ کف کش از سری پمپ‌های شناور، یکی از پرکاربردترین پمپ‌هاست. پمپ‌های شناور یا Submersible pumps به طور کامل در سیال غوطه‌ور می‌شوند.

پمپ‌های شناور در مدل‌های مختلفی وجود دارند و عمدتاً از نظر آبی که باید پمپاژ شود متمایز می‌شوند، به عنوان مثال پمپ‌های شناور آب تمیز یا همان پمپ کف کش که برای آب باران و آب‌های حاوی ناخالصی با درصد پایین استفاده می‌شود. مدل‌های دیگر پمپ‌های شناور مثل لجن‌کش‌ها برای آب کثیف یا فاضلاب هستند که قادر به پردازش آب حاوی ماسه، خاک و لجن هستند یا مدل‌های سنگین از پمپ لجن‌کش که دارای خردکن هستند و می‌توانند حتی مواد درشت‌تر مانند ذرات جامد بزرگ را پردازش کنند. پروانه در پایین پمپ ذرات جامد را با برش دادن آنها پردازش می‌کند تا به راحتی تخلیه شوند.

همان‌طور که در بالا گفتیم از پمپ کف کش جهت انتقال سیالاتی مانند آب و حتی فاضلاب اما عاری از مواد معلق و ذرات درشت استفاده می‌شود.

انواع پمپ کف کش کدام‌اند؟

پمپ کف کش نوعی از پمپ‌های شناور یا مستغرق است و دسته بندی متفاوتی از لحاظ کاربرد ندارد. لکن به‌طورکلی انواع پمپ کف کش عبارت‌اند از:

  • پمپ‌های کفکش تک فاز: باتوجه‌به شرایط و محل استفاده و نوع برق تأمین شده، گاهی از پمپ‌های تک فاز استفاده می‌شود. پمپ‌های تک فاز با برق 220 ولت کار می‌کنند.
  • پمپ‌های کفکش سه فاز: اگر در محل نصب پمپ، برق سه فاز وجود داشته باشد از پمپ‌های سه فاز کف کش استفاده می‌شود. برق سه فاز اغلب در محیط‌های صنعتی تأمین می‌شود و دارای ولتاژ 380 است.
  • پمپ کف کش تک مرحله ای: از پمپ‌های تک مرحله ای در حجم پمپاژ کمتر و ارتفاع پایین‌تر استفاده می‌شود.
  • پمپ کف کش چند مرحله ای: پمپ‌های کف کش چند مرحله ای برای استفاده در چاه‌های با عمق بالا مناسب است.
انواع پمپ کف کش

پیشنهاد می‌کنیم مقاله حذف فلزات سنگین از فاضلاب را مطالعه نمایید.

طرز کار پمپ کف کش چیست؟

پمپ مستغرق کف کش، یک مجموعه کامل متشکل از پمپ و موتور، به صورت کاملاً غوطه‌ور در مایع طراحی شده است. موتور این نوع پمپ کاملاً مهر و موم شده و در واقع هرمتیک است که به بدنه پمپ وصل می‌شود. محفظه ضد آب اطراف موتور معمولاً با روغن پر می‌شود تا با جلوگیری از ورود هر مایعی که ممکن است باعث اتصال کوتاه شود، از آسیب محافظت کند.

هنگامی که یک پمپ زیر آب است، فشار سیال مثبت در ورودی پمپ وجود دارد. این شرایط به دلیل انرژی کمتر مورد نیاز برای حرکت سیال در مسیر مایع پمپ می‌تواند بازدهی بیشتری ایجاد کند. موتور این پمپ‌ها بر اساس نیروی گریز از مرکز حرکت می‌کند.

کاربرد پمپ کف کش چیست؟

پمپ‌های کفکش در صنعت و همچنین در مصارف خانگی دارای کاربرهای بسیاری هستند. بدنه این پمپ‌ها از جنس استیل، چدن یا آلومینیوم ساخته می‌شود و در هر شرایطی با اطمینان قابل استفاده هستند.

کاربرد پمپ کف کش

برخی از کاربردهای اصلی این پمپ‌ها عبارت‌اند از:

  • صنعت آب و فاضلاب: پمپ‌ کف کش به طور گسترده در صنعت آب و فاضلاب استفاده می‌شود. آنها اغلب در ایستگاه‌های پمپ و متعادل‌سازی استفاده می‌شوند؛ زیرا علاوه بر اینکه نصب آن‌ها ساده‌تر است، راندمان بالاتری جهت انتقال سیال ایجاد می‌کند.
  • پمپاژ مخزن آب: پمپ‌های کفکش در محل‌هایی که آب تجمع کرده؛ مانند گودال آب، زیر زمین، قنات، سیلاب و … برای انتقال آب استفاده می‌شود.
  • پمپاژ آب در ساختمان: در برخی از ساختمان‌های دارای چندین طبقه به دلیل تأمین فشار و آب در طبقات بالا، از پمپ‌های سانتریفیوژ یا پمپ‌های کفکش استفاده می‌شود.
  • چاه‌ها: در چاه‌ها و گمانه‌های آب از این پمپ‌ها برای بالا بردن آب به سطح استفاده می‌کنند. صنعت نفت و گاز به طور گسترده از پمپ‌های شناور کفکش کش و لجن‌کش برای بالا بردن نفت از چاه‌های عمیق به سطح استفاده می‌کند.

همچنین کاربردهای دیگر آن عبارت‌اند از:

  • آبیاری مزرعه‌ها، باغ و باغچه‌ها
  • استفاده در دامپروری و دامداری
  • تخلیه رواناب سطحی
  • تخلیه مایعات حاوی شن و ماسه ریز
  • انتقال پساب تصفیه شده جهت مصرف و …

پیشنهادمی‌کنیم برای خرید انواع تجهیزات به صفحه تجهیزات تصفیه خانه فاضلاب مراجعه کنید.

جنس پمپ کف کش چیست؟

پمپ‌های کفکش بسته به نوع و محل مصرف با جنس بدنه و پروانه مختلف قابل تهیه است. معمولاً پمپ‌های کفکش از لحاظ جنس بدنه به صورت زیر هستند:

  • پمپ کف کش استیل
  • پمپ کف کش چدنی
  • پمپ کف کش آلومینیوم
  • پمپ کف کش برنزی

بسته به نوع و محل استفاده از پمپ می‌توان در انتخاب کف کش تصمیم‌گیری نمود. به‌طورکلی پمپ‌های استیل به جهت اینکه در برابر خوردگی بسیار مقاوم هستند، کاربرد بیشتری نیز دارند. پمپ‌های از جنس چدن نیز بسیار بادوام هستند.

جنس پمپ کف کش

نحوه انتخاب پمپ کفکش چگونه است؟

در انتخاب و تهیه پمپ لجن‌کش موارد مختلفی وجود دارد که باید در نظر گرفت و پس از آن بهترین و مناسب‌ترین مدل پمپ کف کش را انتخاب نمود. معمولاً انتخاب مدل دقیق پمپ کف کش از روی کاتالوگ‌ها و نمودارهای مربوط به هر پمپ که توسط سازنده پمپ‌ها تهیه شده است، انجام می‌گیرد.

نحوه انتخاب پمپ کفکش

برخی از مواردی که در انتخاب پمپ مؤثر هستند عبارت‌اند از:

֎ میزان سیال

دبی، بده، ظرفیت یا میزان سیالی که می‌خواهیم پمپاژ شود یکی از مواردی است که در تعیین نوع و مدل پمپ به ما کمک می‌کند.

֎ ارتفاع یا هد

یکی از مهم‌ترین مواردی که در انتخاب پمپ‌ها باید توجه داشت، ارتفاع محل پمپاژ تا محل تخلیه است. بر اساس نمودار کارکرد پمپ‌ها، هر پمپ در نقطه کار مشخص بهترین راندمان و عملکرد را دارد. به عنوان مثال اگر پمپی را انتخاب کنیم که نقطه کار آن 13 متر باشد و از آن در محلی استفاده کنیم که سیال را به اندازه 5 متر بخواهیم منتقل کند، ممکن است این اتفاق نیفتد و یا اینکه ظرفیت پمپاژ با مقداری که مدنظر ماست متفاوت باشد. پس از این جمله نتیجه می‌گیریم که دانستن میزان دبی و ارتفاع در انتخاب پمپ‌های کفکش بسیار مهم است.

֎ برق

همان‌طور که در بخش‌های قبلی توضیح دادیم پمپ‌های کفکش به دو صورت تک‌فاز و سه فاز موجود هستند. در محلی که می‌خواهیم از پمپ استفاده کنیم اگر به برق 220 ولت دسترسی داریم از نوع پمپ تک‌فاز و اگر برق 380 ولت است، از پمپ سه فاز استفاده می‌کنیم.

همچنین از لحاظ برقی می‌توان تنظیم کارکرد پمپ را به صورت دستی یا اتوماتیک در تابلو برق تنظیم نمود.

֎ نوع سیال

در انتخاب پمپ کف کش یکی از موارد دیگری که تأثیر دارد، دانستن ماهیت سیال مورد پمپاژ است. به عنوان مثال اگر سیالی که قصد پمپاژ آن را داریم اسیدی بوده و خاصیت خورندگی دارد، باید پمپی را انتخاب کنیم که دارای بدنه و پروانه از جنس استیل باشد در غیر این صورت پمپ پس از مدتی کار، دچار آسیب و پوسیدگی می‌گردد.

سخن پایانی

در این مقاله توضیح دادیم پمپ کف کش چیست و چگونه می‌توان پمپ مناسب را انتخاب کرد. اگر قصد استفاده از پمپ‌های کفکش را دارید به نکاتی که در بالا گفته شده توجه داشته باشید تا بهترین نوع پمپ را با بالاترین راندمان تهیه کنید. درصورتی‌که برای انتخاب پمپ دچار ابهام هستید و نیاز به راهنمایی بیشتری دارید، با کارشناسان ما در شرکت پاک پساب اقلیم تماس حاصل نمایید.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

WhatsApp WhatsApp
حساب کاربری من