در جریان فاضلاب اغلب مقداری روغن، چربی و گریس وجود دارد، یا اصطلاحاً FOG که مخفف Fat، Oil و Grease است. این چربی در فاضلاب بهداشتی و خانگی از آشپزخانهها و در فاضلاب صنعتی از خط تولید و یا آشپزخانههای صنعتی وارد شبکه جمعآوری فاضلاب میشود. وجود چربی و روغن در سیستم جمعآوری و لولهها، سبب تجمع و رسوب و مسدود شدن مسیر لولهها و در نتیجه آسیب به تجهیزات میشود. به همین دلیل برای جلوگیری از ورود چربیها، روغنها و گریس (FOG) به سیستم فاضلاب از چربی گیر استفاده میشود. در این مقاله میخوانید که چربی گیر فاضلاب چیست و با انواع آن نیز آشنا خواهید شد.
چربی گیر فاضلاب چیست؟
سیستمهای تصفیه فاضلاب و تأسیسات مربوط به آن نمیتوانند حجم زیادی از چربی و روغن را که توسط خانه ها، آشپزخانهها، رستورانها، فعالیتهای صنعتی و… تولید میشوند، مدیریت کنند. زمانی که چربی، روغن و گریس در شبکه جمع آوری فاضلاب، تخلیه میشود، پس از سرد شدن و رسیدن به دمای معمولی، به صورت جامد درمیآید و در مسیر لوله ها رسوب میکند و باعث انسداد آن ها میشود. تجمع FOG در لولههای فاضلابی، منجر به ایجاد مشکلات بسیاری در ارتباط با سامانه های انتقال و تصفیه فاضلاب میشود. این مشکلات نظیر:
- مسدود شدن لولهها و در نتیجه سرریز فاضلاب که باعث ایجاد مشکلات جدی برای شهرداری، محیط زیست و سلامت انسان میگردد.
- پایین آمدن سرعت عبور از لولهها و افزایش احتمال رسوب چربی در مسیر لوله کشی
- انتشار بوی گندیدگی در محل گرفتگی مسیر
کاربرد چربی گیر فاضلاب
همانطور که اشاره کردیم، در جریان فاضلاب مقداری چربی و روغن وجود دارد که منجر به ایجاد مشکلاتی در شبکه جمعآوری و همچنین در تصفیه خانه فاضلاب میشود. چگالی گریس 10 تا 15 درصد کمتر از آب است و با آب مخلوط نمیشود. این منجر به شناور شدن گریس (FOG – چربیها، روغنها) روی آب میشود.
وجود چربی و روغن در فاضلاب، اختلالات و مشکلات گسترده ای را در سیستم های تصفیه بیولوژیکی که برای حذف مواد آلی طراحی شده اند، ایجاد میکند. برای مثال، ذرات چربی موجود در فاضلاب میتوانند موجب تشکیل لایه هایی از چربی شوند که عمل انتقال اکسیژن به فاضلاب را مختل نمایند. همچنین وجود مقادیر بالای FOG برای بسیاری از باکتری های فهال در فرایندهای تصفیه بیولوژیکی، عملکرد منفی دارد و میتواند با پوشاندن سطح باکتری ها، عمل جذب آلاینده ها را به وسیله باکتری ها با مشکل روبرو کنند.
گرفتگی تجهیزات هوادهی ماننده دیفیوزرها، تشکیل لایه های آب گریز و کاهش امکان ته نشینی لجن، تاثیر منفی بر عضم بیهوازی از طریق مهار باکتری های متانوژیک، ایجاد مشکلات عدیده برای تجهیزات و تاسیسات فاضلاب نظیر لوله ها، پمپ ها و غیره و افزایش هزینه های نگهداری و بهره برداری، از مشکلات وجود چربی و روغن در فاضلاب است و چربی گیر ها با خاصیت حذف FOG از فاضلاب، کاربردهای گسترده ای را برای تصفیه خانه ها و شبکه های انتقال و جمع آوری فاضلاب به همراه دارند.
چربیگیر فاضلاب، سامانه ای است که به دلیل طراحی ویژه ای که دارد برای جداسازی چربیها، روغنها و ذرات معلق از فاضلاب مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاهها بهویژه در صنایعی که در آن تولید چربی و روغن زیاد است – مانند رستورانها، آشپزخانههای صنعتی، کارخانجات تولید مواد غذایی و کشتارگاهها- بسیار کاربرد دارند.
عملکرد چربی گیر فاضلاب، بر اساس مدل چربی گیری است که مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی، چربی گیر ها به جداسازی ذرات چربی و روغن را از بدنه فاضلاب تسهیل میکنند و نحوه اجرای این عمل بر اساس اختلاف چگالی فاضلاب و چربی میباشد.
اگر به دنبال خرید پکیج های چربی گیر daf هستید به صفحه پکیج چربی گیر DAF مراجعه کنید.
انواع چربی گیر فاضلاب چیست؟
چربی گیرها با توجه به جنس بدنه، نحوه طراحی و عملکردی که دارند، به انواع مختلفی تقسیم میشوند. برای مثال، از نظر جنس محفظه چربی گیر، چربی گیر ها به صورت فلزی، پلی اتیلنی، کامپوزیتی و بتنی طراحی میشوند. اگرچه مهمترین عامل دستهبندی چربی گیرها نحوه عملکرد آنهاست که به این وسیله از یکدیگر متمایز میگردند. سه نوع اصلی چربی گیر فاضلاب وجود دارد:
1. چربی گیر ثقلی
چربیگیرهای ثقلی بر اساس تفاوت چگالی آب و چربی طراحی میشوند. این نوع چربی گیر ها با استفاده از نیروی ثقل، ذرات سنگین تر را به کف مخزن و ذرات سبک تر و چربی ها را به سطح مخزن هدایت میکند. چربی گیر های ثقلی کاربرد گسترده ای در رستوران ها و آشپزخانه های صنعتی دارند. چربی گیر های CPI یکی از مدل های چربی گیری ثقلی است که در آن به منظور افزایش راندمان جداسازی چربی و روغن، از صفحات لاملا استفاده میشود.
2. چربیگیر مکانیکی
در این نوع از چربی گیر ها، با استفاده از صفحات جداکننده یا اسکیمرها، جداسازی چربی ها از سطح مخزن، صورت میگیرد. این نوع چربی گیرها برای کاربردهای صنعتی مناسب تر هستند.
3. چربیگیر شیمیایی
چربی گیر شیمیایی، با استفاده از مواد شیمیایی که موجب انعقاد و لخته سازی مواد معلق میشوند و سپس ته نشینی یا فیلتراسیون آن ها، عمل می کنند. استفاده از چربی گیرهای شیمیایی در صنایعی که موجب تولید فاضلاب با چربی های پیچیده و امولسیونی میشوند پیشنهاد میگردد.
4. چربیگیر DAF (شناورسازی با هوای محلول)
در سیستم های چربی گیری به وسیله DAF، هوای فشرده به داخل فاضلاب تزریق میشود تا با چسبیدن به ذرات چربی و روغن ، به سطح آب هدایت شوند. این نوع چربیگیر برای فاضلابهای با حجم بالا و آلودگی زیاد، مانند کشتارگاهها و صنایع غذایی، مناسب و کاربردی است.
محصول پیشنهادی: چربی گیر پلی اتیلن
انتخاب روش مناسب در چربی گیری فاضلاب
انتخاب روش مناسب در چربیگیری فاضلاب به عوامل متعددی مانند نوع و مقدار فاضلاب، غلظت چربیها و روغنها، نوع چربی و روغن و سایر الزامات و استانداردهای هر پروژه تصفیه فاضلاب بستگی دارد. برای انتخاب بهترین روش، باید مشخصه های فاضلاب بررسی شده و هزینهها، فضای موجود و الزامات بهره برداری در نظر گرفته شود. در برخی شرایط، ترکیبی از روش های مختلف چربی گیری، بهترین گزینه میباشد.
انتخاب بدنه محفظه چربی گیر ها، تابع شرایط محیطی و محدودیت های اقتصادی و فضای موجود در محل میباشد. چربی گیر های پلی اتیلنی ارزان قیمت ترین مدل چربی گیر ها هستند که قابلیت استفاده به صورت دفنی را دارند. در شرایطی که وضعیت اقلیمی دشوار باشد، استفاده از چربی گیر های فایبرگلاس که طول عمر بیشتر و مقاومت بالاتری دارند، پیشنهاد میشود. چربی گیرهای فلزی غالبا هزینه های نگهداری بالایی دارند اما در برخی شرایط گزینه مناسبی خواهند بود. چربی گیرهای بتنی برای فاضلاب های با احجام بالا، اقتصادی تر هستند.
در خصوص انواع فرایند های چربی گیری، چربیگیر ثقلی، برای فاضلاب هایی با حجم کم تا متوسط و غلظت پایین چربی مناسب است. در حالی که چربی گیرهای مکانیکی برای فاضلاب هایی با غلظت بالاتر چربی و در شرایطی که نیاز به جداسازی با سرعت بالا باشد، انتخاب مناسب تری است. همچنین چربی گیر های شیمیایی در فاضلاب هایی که FOG در آن ها به صورت امولسیون وجود دارد، مناسب تر است. در نهایت چربی گیر DAF پاسخگوی نیازهای پیش تصفیه در فاضلاب های با حجم زیاد و غلظت بالای چربی خواهد بود.
پیشنهاد میکنیم مقاله حذف فلزات سنگین از فاضلاب را مطالعه نمایید.
سخن پایانی
یکی از عواملی که در هنگام انتخاب چربی گیر فاضلاب مهم است، کارایی است. چربی گیرهای کارآمدتر میتوانند چربی بیشتری را از فاضلاب حذف کنند. این به معنای احتمال بسیار کمتر انسداد و سرریز و سایر مشکلات ناشی از وجود چربی در فاضلاب است. انتخاب چربی گیر مناسب، نگهداری آن را سادهتر و کمهزینهتر میکند.
استفاده از چربی گیر ها که به عنوان واحدهای پیش تصفیه شناخته میشوند، امری الزامی بوده و از تحمیل هزینه های نگهداری و بهره برداری میکاهد و راندمان تصفیه خانه ها را به طور قابل توجهی ارتقا میدهد. با توضیحات و تعاریفی که از چربی گیر فاضلاب در بالا آوردیم تا حدودی با انواع و عملکرد آنها آشنا شدید و فهمیدید که چربی گیر فاضلاب چیست ؛ اما برای اینکه دقیقاً بدانید کدام نوع آنها برای شما مناسب است و اینکه برآوردی از قیمت و مشخصات فنی آن داشته باشید، با کارشناسان شرکت پاک پساب اقلیم تماس حاصل نمایید.