در جریان فاضلاب اغلب مقداری روغن، چربی و گریس وجود دارد، یا اصطلاحاً FOG که مخفف Fat، Oil و Grease است. این چربی در فاضلاب بهداشتی و خانگی از آشپزخانهها و در فاضلاب صنعتی از خط تولید و یا آشپزخانههای صنعتی وارد شبکه جمعآوری فاضلاب میشود. وجود چربی و روغن در سیستم جمعآوری و لولهها، سبب تجمع و رسوب و مسدود شدن مسیر لولهها و در نتیجه آسیب به تجهیزات میشود. به همین دلیل برای جلوگیری از ورود چربیها، روغنها و گریس (FOG) به سیستم فاضلاب از چربی گیر استفاده میشود. در این مقاله میخوانید که چربی گیر فاضلاب چیست و با انواع آن نیز آشنا خواهید شد.
چربی گیر فاضلاب چیست؟
سیستمهای فاضلاب و تأسیسات تصفیه نمیتوانند حجم زیادی از FOGها را که توسط منازل، آشپزخانهها، رستورانها، فعالیتهای صنعتی و … تخلیه میشوند را مدیریت کنند. زمانی که چربی، روغن و گریس آزاد میشود، پس از سرد شدن و رسیدن به دمای معمولی به صورت جامد درمیآید و با عبور از لولهها در مسیر لوله رسوب میکند و باعث انسداد لولهها میشود. تجمع FOGها در لولههای فاضلابی منجر به مشکلات بسیاری در ارتباط با سیستم فاضلاب میشود، مانند:
- مسدود شدن لولهها و در نتیجه سرریز فاضلاب که باعث ایجاد مشکلات جدی برای شهرداری، محیط زیست و سلامت انسان میگردد.
- پایین آمدن سرعت عبور از لولهها و افزایش احتمال رسوب چربی در مسیر لوله کشی
- انتشار بوی گندیدگی در محل گرفتگی مسیر
همانطور که اشاره کردیم، در جریان فاضلاب مقداری چربی و روغن وجود دارد که منجر به ایجاد مشکلاتی در شبکه جمعآوری و همچنین در تصفیه خانه فاضلاب میشود. چگالی گریس 10 تا 15 درصد کمتر از آب است و با آب مخلوط نمیشود. این منجر به شناور شدن گریس (FOG – چربیها، روغنها) روی آب میشود.
برای جداسازی FOGها از جریان فاضلاب و جلوگیری از ایجاد اختلال در روند فرایند تصفیه و مسیر جمعآوری، از چربی گیرها استفاده میشود. عملکرد چربی گیرها نیز بر اساس این اختلاف چگالی فاضلاب و چربی است. هنگامی که فاضلاب به یک چربی گیر سرازیر میشود، سرعت جریان کاهش مییابد که باعث خنک شدن آب میشود. در نتیجه، گریس که چگالی کمتری نسبت به آب دارد، به بالای چربی گیر شناور میشود و از فاضلاب جدا میشود و FOGها در چربی گیر محبوس میشوند. مواد جامد در فاضلاب به پایین ته نشین میشوند درحالیکه فاضلاب شفاف جدا شده از زیر یک بافل خروجی خارج میشود. بسیاری از چربی گیرها همچنین دارای صافی برای جمعآوری مواد جامدی هستند که در پایین چربی گیر مینشینند.
برای اینکه چربی گیر فاضلاب به درستی کار کنند، باید زمانی که لجن و گریس به 25 درصد سطح مخزن رسید، تخلیه یا تمیز شوند، معمولاً هر 2 تا 4 هفته نیاز به بازرسی و تخلیه در صورت لزوم است تا عملکرد چربی گیر مختل نگردد.
اگر به دنبال خرید پکیج های چربی گیر daf هستید به صفحه پکیج چربی گیر DAF مراجعه کنید.
روشها و انواع چربی گیر فاضلاب چیست
چربی گیرها نیز باتوجهبه موارد مختلف دستهبندی میشوند. مثلاً از نظر جنس چربی گیرهای فلزی، پلی اتیلنی، کامپوزیتی و … وجود دارد. اما مهمترین عامل دستهبندی در چربی گیرها نحوه عملکرد آنهاست که از یکدیگر متمایز میگردند. سه نوع اصلی چربی گیر فاضلاب وجود دارد:
1. چربی گیر هیدرومکانیکی غیرفعال
این یک چربی گیر دستی است و یکی از رایجترین انواع چربی گیر فاضلاب است که در عملیاتهای کوچکتر استفاده میشود. چربی گیر هیدرومکانیکی بهاندازهای کوچک است که میتواند زیر سینک یا در کف آشپزخانه قرار گیرد. از بافلهای هیدرومکانیکی با اندازه بزرگتر میتوان برای مقیاسهای فاضلاب بزرگتر نیز استفاده کرد.
چربی گیرهای هیدرومکانیکی غیرفعال یا همان چربی گیرهای زیر سینکی دستی، سرمایهگذاری و قیمت اولیه کمی دارند و برای مجموعههای کوچک ایدهآل هستند. بااینحال، چربی گیر نیاز به تمیز کردن و پمپاژ مکرر، تقریباً یک بار در هفته دارد، بنابراین هزینه نگهداری افزایش مییابد.
2. چربی گیر اتوماتیک
این دستگاههای حذف گریس و چربی که به عنوان واحدهای حذف خودکار گریس نیز شناخته میشوند، مانند دستگاههای هیدرومکانیکی، چربی را از فاضلاب جدا میکنند. بااینحال، چربی گیرهای خودکار دارای یک مکانیسم موتوری اضافی هستند که به طور خودکار FOGها را خارج میکند. این فرایند بسته به حجم FOG تولید شده بر اساس یک برنامه بهصورت خودکار انجام میشود، بنابراین نیاز به بازرسی دستی برای بررسی سطوح گریس کاهش مییابد.
این چربی گیرها هزینه اولیه بالاتری دارند؛ اما کارآمدتر هستند و هزینه تمیز کردن و پمپاژ مکرر را کاهش میدهند و در نتیجه هزینه کارکرد و سرویس طولانی مدت کمتری دارند. یکی از رایجترین چربی گیرهای اتوماتیک، چربی گیر DAF است که در این مقاله به طور کامل به آن پرداختهایم.
محصول پیشنهادی: چربی گیر پلی اتیلن
3. چربی گیر گرانشی یا ثقلی
چربی گیرهای گرانشی که به عنوان چربی گیرهای ثقلی نیز شناخته میشوند، چربی گیرهایی هستند که معمولاً از بتن، فایبرگلاس، فولاد یا پلاستیک ساخته میشوند. آنها بر اساس همان اصل چربی گیرهای هیدرومکانیکی کار میکنند، اما ظرفیت بیشتری دارند و اغلب حدود 1800 لیتر و حتی بیشتر مایع را در خود جای میدهند. این بدان معنی است که آنها برای عملیات با جریان بالا بهتر هستند. بااینحال، این چربی گیرها تنها ظرفیت کمی از FOGها را در خود جای میدهند و بنابراین باید به طور منظم (تقریباً هر 90 روز) توسط اپراتور تخلیه شوند. چربی گیرهای گرانشی یا ثقلی معمولاً هر 15 سال یکبار در صورت آسیب یا خوردگی و عدم کارکرد نیاز به اورهال و تخلیه و باز راه اندازی دارند. چربی گیرهای ثقلی امکان نصب و اجرا به صورت دفنی را نیز دارند. چربی گیر CPI یکی از نمونههای چربی گیر ثقلی است.
* چربی گیر CPI
چربی گیر CPI یک جداکننده گرانشی است. CPI برای جداسازی فاضلاب روغنی در بخش روغنی سبکتر و بخش آب سنگینتر طراحی شده است. ذرات سنگین نیز جدا شده و به پایین CPI فرو خواهند رفت. CPI برای جداسازی چربی، با استفاده از فناوری صفحات کاروگیت موجدار و یک سیستم توزیع پیشرفته برای بهینه سازی شرایط جداسازی طراحی شده است. برای آشنایی بیشتر به صفحه چربی گیر cpi مراجعه کنید.
بستههای صفحه یک سطح جداسازی مؤثر تا 50 برابر بیشتر از سایر روشها ایجاد میکنند و از مزایای آن میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- سهولت در استفاده
- ساخت و ساز فشرده
- ظرفیت تصفیه: 2 تا 660 متر مکعب بر ساعت
- هزینه نگهداری پایین
پیشنهاد میکنیم مقاله حذف فلزات سنگین از فاضلاب را مطالعه نمایید.
سخن پایانی
یکی از عواملی که در هنگام انتخاب چربی گیر فاضلاب مهم است، کارایی است. چربی گیرهای کارآمدتر میتوانند چربی بیشتری را از فاضلاب حذف کنند. این به معنای احتمال بسیار کمتر انسداد و سرریز و سایر مشکلات ناشی از وجود چربی در فاضلاب است. انتخاب چربی گیر مناسب، نگهداری آن را سادهتر و کمهزینهتر میکند.
با توضیحات و تعاریفی که از چربی گیر فاضلاب در بالا آوردیم تا حدودی با انواع و عملکرد آنها آشنا شدید و فهمیدید که چربی گیر فاضلاب چیست ؛ اما برای اینکه دقیقاً بدانید کدام نوع آنها برای شما مناسب است و اینکه برآوردی از قیمت و مشخصات فنی آن داشته باشید، با کارشناسان شرکت پاک پساب اقلیم در ارتباط باشید.