آنچه باید درباره تصفیه خانه فاضلاب بدانید!

فهرست مطالب

تصفیه خانه فاضلاب

فهرست مطالب

آنچه باید درباره تصفیه خانه فاضلاب بدانید!

در پی کمبود منابع آبی در سراسر جهان، همواره بحث تصفیه آب، مطرح بوده است. اما موارد مصرف مجدد، می‌تواند روی نحوه تصفیه تاثیر بگذارد. برای مثال، اگر قرار باشد آب برای مصارف کشاورزی و صنعتی استفاده شود، معمولا نیاز به تصفیه با درصدهای بالا نیست و این آب را می‌توان با تصفیه فاضلاب، در تصفیه خانه فاضلاب تهیه کرد. در این مقاله نگاهی کلی به کارکرد عمومی تصفیه خانه فاضلاب خواهیم داشت و به سوال های پایه در این زمینه پاسخ می دهیم.

تصفیه خانه فاضلاب چیست و چگونه کار می کند؟

اساس تصفیه خانه فاضلاب، عبور و گردش جریان هوا و هوادهی در تصفیه فاضلاب  است. در واقع همیشه این باکتری ها هستند که کار تصفیه را انجام می‌دهند و ما در تصفیه خانه ها با تامین وسایل مورد نیاز آن‌ها، سرعت رشد و عملکرد آن‌ها را برای تجزیه فاضلاب بالا می بریم و یا به عبارت دیگر آنها را تشویق به تصفیه می کنیم. هدف از تصفیه  این است که پساب های بسیار تمیزتر و سازگار با محیط زیست ارائه شود. فرآیند تصفیه در تصفیه خانه ها و سپتیک تانک ها تا حدودی مشابه بوده اما دارای تفاوت های کلیدی است. با توجه به دبی فاضلاب ورودی، اندازه و ظرفیت تصفیه خانه های فاضلاب تعیین می شود.

مراحل تصفیه فاضلاب

در تمامی انواع پکیج تصفیه فاضلاب ، در ابتدا فاضلاب از محل تولید به اولین واحد تصفیه خانه وارد می شود. متناسب با وضعیت محل پروژه، انتقال فاضلاب می تواند ثقلی یا به وسیله ایستگاه پمپاژ صورت گیرد. در بخش اول، با ایجاد حالت ایستا و حداقل تلاطم، مواد قابل ته نشینی یا چربی و روغن که قادر به صعود به سطح فاضلاب هستند، از سیال جدا می شوند.

در میان روش های مختلف تصفیه فاضلاب ، مهم ترین تفاوت بین یک تصفیه خانه کامل با سپتیک تانک در بخش های بعدی می باشد. هنگامی که فرآیند جداسازی انجام شد ، مایع وارد محفظه دوم می شود . این محفظه مجهز به سیستم هوادهی می باشد. وجود سیستم هوادهی کمک میکند تا هوا در اطراف محفظه گردش کرده و به این ترتیب موجب افزایش رشد باکتری های هوازی میگردد. این باکتری ها به تجزیه آلاینده های موجود در آب کمک و به طور موثر آن را تمیز می کند.

آخرین مرحله تصفیه خانه فاضلاب واحد ته نشینی ثانویه می باشد. این مخزن نهایی اجازه می دهد تا جامدات تصفیه شده که به صورت معلق در پساب وجود دارند، به وسیله کاهش سرعت سیال در کف مخزن ته نشین شوند و پساب امکان مصرف مجدد، دفع یا تخلیه در رودخانه و مسیل ها را مطابق با استانداردهای محیط زیستی به دست می آورد. چگونگی تخلیه پساب خروجی از تصفیه خانه ها در قیاس با واحد سپتیک، یکی دیگر از تفاوت های مهم این دو گونه از سیستم های تصفیه می باشد؛ زیرا پساب خروجی از سپتیک تانک استانداردهای لازم را جهت تخلیه بی واسطه در پذیرنده های طبیعی ندارد. برای مثال چنانچه قصد دفع پساب را داشته باشید می بایست آن را در چاه های جاذب دفع نموده و به این ترتیب اجازه تصفیه دیگری توسط لایه های درونی زمین با به پساب بدهید.

چرا سیستم های تصفیه فاضلاب اهمیت دارند؟

از مهم ترین دغدغه های صاحبان صنایع یا سازندگان واحدهای مسکونی، تجاری، اداری یا بیمارستانی، مدیریت پسماند تولیدی می باشد. ابتدایی ترین روش تخلیه فاضلاب که با تکیه بر اصول ساختمان سازی و مدیریت شهری می باشد، اتصال لوله فاضلاب مجموعه به فاضلاب اصلی شهری است. این روش معمولاً مقرون به صرفه ترین و مطمئن ترین روش برای دفع فاضلاب هاست. با این حال ، تخلیه فاضلاب ساختمان شما در سیستم جمع آوری فاضلاب شهری همیشه امکان پذیر نیست. در برخی از موارد، به دلیل نبود زیرساخت های لازم شهری، امکان دفع فاضلاب فراهم نیست.

فاصله زیاد تا محل اتصال به سیستم های شهری، از دیگر موانع دفع فاضلاب می باشد. از سوی دیگر، دفع فاضلاب های خاص همچون صنعتی یا عفونی در سیستم های شهری امکان پذیر نمی باشد. در اینجاست که تصفیه خانه های فاضلاب و سایر جایگزین ها وارد عمل می شوند. عملکرد تصفیه خانۀ فاضلاب به این معنی است که می توانید تقریباً در هر مکانی ، تا زمانی که دسترسی به برق دارید ، فاضلاب تولیدی خود را تصفیه کنید.

آیا تخلیه لجن های سیستم تصفیه فاضلاب الزامی است؟

هدف از احداث تصفیه خانه فاضلاب، انجام فرایند پالایش تا حد ممکن است. این فرایند متناسب با روش تصفیه و سایر مشخصات فنی تصفیه خانه، در طول زمان تولید لجن دارد و در مدت زمان مشخصی نیاز به تخلیه میباشد؛ اگرچه اغلب به مراتب کمتر از یک سپتیک تانک نیاز به تخلیه دارند. بنابراین مهم است که یک تصفیه خانه به طور منظم حداقل یک بار در سال یا طبق دستورالعمل های راهنمای استفاده و نگهداری سیستم عمل تخلیه صورت گیرد.

مزایای تصفیه خانه های فاضلاب

  • قابل اعتماد است و در صورت کاربری بر اساس دستورالعمل ها و نگهداری مناسب، بعید است با مشکل روبرو شوید.
  • قابل نصب حتی در مکان های چالش برانگیز یا کوچک
  • مقرون به صرفه در طول زمان به دلیل مصرف کم انرژی و اپراتوری آسان

معایب تصفیه خانه های فاضلاب

  • این سیستم برای کارکردن به منبع ثابت برق نیاز دارد
  • سالانه و در صورت بروز مشکلات احتمالی نیاز به تعمیر و نگهداری فنی با حضور کارشناسان مربوطه دارد.
  • طراحی و نصب سیستم باید توسط متخصصان مربوطه انجام شود.

تکنولوژی های جدید تصفیه فاضلاب

هیدرولیز حرارتی

هیدرولیز حرارتی فن آوری هیدرولیز حرارتی سه هدف را دنبال می کند: تصفیه فاضلاب، کاهش محصولات زباله­ های جانبی و کاهش تولید بیوگاز. تصفیه خانه های فاضلاب سنتی باید برای مقابله با مقادیر زیادی لجن تولید شده در طی فرآیند تصفیه فاضلاب صنعتی برنامه ریزی کنند. از طرف دیگر، سیستم تصفیه هیدرولیز حرارتی، لجن را به عنوان منبع ارزشمندی برای تولید انرژی تعریف می­کند. پس از تصفیه فاضلاب و جمع آوری لجن، تولید بیوگاز آغاز می شود. لجن در خمره های بزرگ گرم و فشرده می شود. دمای مورد نیاز بین 160 تا 165 درجه سانتیگراد و فشار مورد نیاز بین 7 تا 11 یا 12 بار است. دو فناوری هیدرولیز حرارتی وجود دارد: دسته­ای یا بیولوژیکی حرارتی و فناوری اگلیس

فرایند دسته­ای هیدرولیز حرارتی یا بیولوژیکی حرارتی

فناوری بیولوژیکی حرارتی به زمین­های بزرگی برای هر نیروگاه نیاز دارد و همچنین برای شروع انجام فرایند نیازمند مقادیر نسبتاً زیادی فاضلاب در طول روز بوده تا بیوگاز کافی برای ادامه کار تولید شود. با این وجود، برای شهرهای بزرگ هیچ کدام از این دو موضوع مشکل محسوب نمی­شود و تولید بیوگاز می­تواند یک منبع درآمد قابل توجه باشد.

فرایند هیدرولیز حرارتی اگلیس

فناوری اگلیس می­تواند در فضای کوچکتر اجرا شود و نیاز به فاضلاب کمتری نیز دارد. علاوه بر اینکه فضای کمتری نسبت به فرآیند بیولوژیکی حرارتی نیاز دارد، 130 درصد بیوگاز بیشتری نسبت به پر بازده­ترین سیستم­های هیدرولیز حرارتی با بهره­گیری از همان مقدار لجن، تولید می­کند. همچنین میزان دورریز نهایی (لجن) کمتری دارد. از معایب این فناوری می­توان به هزینه­ی بالای توسعه یک کارخانه اگلیس اشاره کرد ولی این درحالی است که هزینه های عملیاتی بسیار کمتری از سایر سیستم های هیدرولیز حرارتی است.

پیل سوختی میکروبی

پیل سوختی میکروبی فناوری دیگری که سه عملکرد را به طور همزمان انجام می دهد، فناوری سلول های سوختی میکروبی (MFC) است که از باکتری ها برای تصفیه فاضلاب استفاده می­کند.. تصفیه فاضلاب توسط باکتری­ها در حالی انجام می­شود که محصول جانبی فعالیت و مصرف باکتری‌ها از لجن فاضلاب، الکترون‌های بارداری است که می‌توانند به الکتریسیته تبدیل شوند. تکنولوژی تولید الکتریسیته توسط انتقال الکترون­های تولید شده در طی اکسیداسیون باکتریایی به یک الکترود، از مدت­ها پیش توسط دانشمندان کشف و مورد استفاده قرار می­گیرد. اگر بتوان فناوری MFC را در مقیاس بزرگ به کار گرفت، در سوخت­های فسیلی تولید برق تا حد زیادی صرفه­جویی شده که این امر در کاهش آلودگی هوا و خطرات محیط­زیستی استفاده از سوخت­های فسیلی کمک شایانی می­کند.

تصفیه فاضلاب به روش فوتوکالیستی خورشیدی

تصفیه فاضلاب به روش فوتوکالیستی خورشیدی یکی از بزرگترین مشکلات در مورد تصفیه فاضلاب، تصمیم گیری در مورد این است که با لجن تولید شده چه باید کرد. تصفیه فاضلاب به روش فتوکاتالیستی خورشیدی می­تواند مقادیر لجن مازاد را تا بیش از 80 درصد در مقایسه با سیستم­های سنتی تصفیه فاضلاب کاهش دهد. لجن که به عنوان “محتوای آلی” نیز شناخته می شود، به دلیل فرآیند تجزیه میکروبی- اکسیداسیون- به نام “تابش خورشیدی” به طور چشمگیری توسط یک سیستم فوتوکاتالیستی کاهش می­یابد. تابش خورشیدی یک اثر هم افزایی است که وقتی با پراکسید هیدروژن ترکیب می شود، مقدار کربن موجود در لجن را کاهش می دهد. کربن عنصر و عامل اصلی در محتوای آلی است.

در فوتوکاتالیز، فوتون‌ها را می‌توان به‌عنوان واکنش‌دهنده و یا کاتالیزور کمکی دید، از این رو نقش مهمی در این فرآیند ایفا می‌کنند. بر این اساس، تلاش های تحقیقاتی قابل توجهی از دهه 90 برای استفاده از تابش خورشیدی به عنوان منبع نور فراوان، تجدید پذیر و بالقوه­ی بدون هزینه، انجام شده است. به طور سنتی، سیستم های جمع کننده خورشیدی به طور کلی بر اساس ضریب غلظت آنها یا دمایی که سیستم می­تواند به آن برسد. به عنوان متمرکز یا غیر متمرکز طبقه بندی می شوند. ترکیبی از تطبیق پذیری گسترده، هزینه بالقوه بسیار کم و قابلیت تبدیل کلی به محصولات غیر سمی، استفاده از روش فوتوکاتالیستی خورشیدی را برای تصفیه فاضلاب به روشی قابل قبول و محبوب تبدیل کرده است.

فن­ آوری ­های طبیعی برای تصفیه فاضلاب

دو مورد از بزرگترین منابع فاضلاب، پشت­بام­ها و خیابان­ها هستند. آبی که پس از رگبارها و سیلاب بر روی زمین و خیابان­ها زهکشی شده و جریان پیدا می­کند اغلب پس از جمع کردن مقادیر قابل توجهی از سموم، زباله های آلی و عوامل بیماری زا به طبیعت باز می­گردد. اما به جای آنکه این فاضلاب که توسط عوامل شهری آلوده شده و با ورود به رودخانه­ها، دریاچه­ها، دریاها و اقیانوس­ها می­تواند باعث آلودگی و مسمومیت جانداران و تخریب اکوسیستم شود، شهرداری ها و سازمان های دولتی در سراسر این امکان را دارند که با استفاده از فناوری های طبیعی برای تصفیه این فاضلاب اقدام کنند.

فناوری‌های طبیعی شامل مواردی مانند حوضچه‌های ته­نشینی، تالاب‌های حفاری‌شده با سیستم‌های فیلتراسیون، و فیلترهای با مقایس بزرگ خاکی است. با کاهش سرعت خروج آب سیلاب از محیط شهری و اجازه دادن به جامدات و میکروب­ها برای ته نشینی و گیر افتادن در یک فیلتر طبیعی، آب آزاد شده به طبیعت به طور قابل توجهی تمیزتر می­شود.

همانطور که گفته شد ، شاید مهم ترین چالش در استفاده ازیک سیستم تصفیه فاضلاب نیاز به به تعمیرات دوره ای  و ارائه خدمات مربوط به نگهداری توسط شرکت سازنده پکیج تصفیه می باشد. این بدان معناست که انتخاب یک شرکت مناسب جهت طراحی اقتصادی و با کیفیت بالا که ارائه دهنده خدمات پس از فروش باشد و در تمام سال های استفاده از سیستم تصفیه، پشتیبان دائمی و حامی فنی تصفیه خانه شما باشد، الزامی است.

اینجا و در شرکت مهندسی پاک پساب اقلیم ما نه تنها آماده پاسخ به سوالات احتمالی شما در زمینه طراحی و اجرای پکیج تصفیه فاضلاب هستیم، همچنین به شما این اطمینان را می دهیم که در صورت استفاده از محصولات ما، همواره تیم فنی شرکت را در کنار خود و پاسخگوی نیازهای فنی و کارشناسی خود خواهید داشت. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص سفارش، خرید، نصب و راه اندازی و یا خدمات پس از فروش در دوره نگهداری محصولات، با شماره های درج شده در بخش تماس با ما ارتباط بگیرید.

امتیاز ما
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

آخرین مقالات

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *